The Shard je visok 310 metara
41

VIDEO / U Londonu otvoren najviši neboder u Evropi, djelo Renza Piana

Klix.ba
U Londonu je svečano otvoren The Shard, najviši neboder u Evropi, djelo talijanskog arhitekte i počasnog građanina Sarajeva Renza Piana.

Impozantno zdanje visoko 310 metara sagrađeno je od stakla i već je postalo jedno od najprepoznatljivijh građevina engleske prijestolnice. U neboderu koji se proteže na 95 spratova nalazit će se kancelarije, ekskluzivne rezidencije, luksuzni hotel, restorani...

Svečanom otvorenju prisustvovao je premijer Katara, Hamad bin Jasim al Thani, čija zemlja je finansirala gradnju, zajedno s princom Andrewom, jednim od sinova kraljice Elizabete.

"Drago mi je što će ovo zdanje dati novi poticaj ovom dijelu Londona. Ljudi koje će ovdje doći da rade će cijeniti naporan rad kompletnog tima te veze između Velike Britanije i Katara", kazao je Andrew.

Za sada je završen vanjski dio nebodera, dok će radovi u unutrašnjosti potrajati do 2013. The Shard je smješten južno od Temze, u Southwarku, a već je naišao na salvu kritika. Prema mišljenju pojedinih stanovnika Londona, više bi pristajao New Yorku nego engleskoj prijestolnici.

Renzo Piano je dobro poznat Sarajlijama.  Bez naknade je projektovao prvi nukleus budućeg arhitektonskog kompleksa - Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, a koji godinama čeka na gradnju. Pješački most, koji je već izgrađen na Grbavici i koji je zamišljen kao spona između ovog naselja i Muzeja je također njegova zamisao.