Svijet
0

U Londonu debata o odnosu političara i novinara jugoistočne Evrope

FENA
Završna debata projekta "Politics and Media" (Političari i medjii) čiji je cilj pokretanje ozbiljne analize odnosa između politike i medija počela je danas u Londonu.

Projekt je u saradnji s Global Partners pokrenuo British Council organizirajući niz debata u Beogradu i Sarajevu u februaru i junu prošle godine.

U londonskoj debati učestvovat će više od 80 učesnika iz zemalja jugoistočne Evrope (BiH, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Grčka i Srbija) te Velike Britanije.

Delegaciju iz BiH čine Osman Topčagić, direktor Direkcije za Evropske integracije i bivši ambasador BiH u Velikoj Britaniji Igor Radojičić, predsjedavajući Narodne skupštine RS-a, Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Damir Mašić, poslanik Parlamentarne skupštine FBiH, Branislav Borenović, poslanik Narodne skupštine RS-a, Ivan Barbalić, predsjednik ACIPS-a, Amir Zukić, urednik programa TVSA, Nataša Tešanović, direktorica ATV iz Banje Luke, Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za štampu BiH, Ines Bamburać, menadžerica škole Publika (škola za odnose s javnošću) Media Centra, Ivana Šaravanja, Pres-služba Predsjedništva BiH i Neven Anđelić, freelance novinar za BBC i CNN.

Topčagić i Radojičić će boravak u Londonu iskoristiti i za odvojene političke susrete s Michaelom Tathamom, koordinatorom za Balkan pri britanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Topčagić će se susretsti i s Jonom Cunliffeom, savjetnikom britanskog premijera za Evropu i međunarodnu ekonomiju, saopćeno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.