Ministar vanjskih poslova Italije
0

"U Libiji je već sada 10.000 mrtvih i 50.000 ranjenih"

FENA
Franco Frattini (Foto: AP)
Franco Frattini (Foto: AP)
U sukobima u Libiji ima već 10.000 mrtvih i 55.000 ranjenih, izjavio je u utorak novinarima u Rimu talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, pozivajući se na lidera libijskog Nacionalnog tranzicijskog vijeća Moustaphu Abdeljalila koji je došao u Italiju.

Frattini je u tom kontekstu obećao Abdeljalilu "da će talijanske bolnice primiti veći broj teško oboljelih", podsjetivši da je 25 hospitaliziranih prošle sedmice na sjeveru Italije, u Lombardiji, specijalnim letom talijanske vojne avijacije vraćeno u domovinu.

Ministar je ponovio da je Italija spremna da pomogne libijskim pobunjenicima stavljajući im na raspolaganje više liječnika i bolničarki, od kojih se neki već nalaze u lokalnim bolnicama, naročito u lučkom gradu Misrati koji su okupirale snage lojalne pukovniku Moameru Gadafiju, prenio je AFP.

Frattini je izjavio da će se na sljedećoj sjednici kontaktne grupe za Libiju, koja će se održati u prvoj sedmici maja u Rimu, razmatrati mogućnost da pobunjenici prodajom nafte financiraju svoju borbu protiv Gadafijevih snaga.