Jerzy Busek
0

"U Libiji je dostignuta tačka bez povratka"

FENA
Jerzy Busek
Jerzy Busek
Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Jerzy Busek izjavio je u srijedu da je situacija u Libiji dostigla "tačku bez povratka" i da su tamošnji režim i lider Moammer Gaddafi "izgubili svaki legitimitet".

"Zgrožen sam najnovijim vijestima iz Libije. Vođenje smrtonosnog rata protiv sopstvenog naroda je čin neljudske brutalnosti. Režim i njegov lider izgubili su svaki legitimitet. Ovo je tačka bez povratka: Pozivam pukovnika Gaddafija da to prizna i da prihvati posljedice", izjavio je Busek.

Predsjednik EP-a je u saopćenju naglasio da se ne može opravdati pozivanje naroda da se okrene protiv demonstranata i naređivanje vojsci da protiv njih upotrebi silu.

Po njegovim riječima, počinjeni zločini nikada ne mogu ostati nekažnjeni i svi odgovorni moraju biti izvedeli pred lice pravde.

"Pozivam vojsku da preuzme svoju stvarnu ulogu - ulogu branitelja naroda. Pozdravljam hrabrost svih onih vojnika koji su to već učinili", izjavio je on.

Busek je rekao i da međunarodna zajednica mora odgovoriti na ovo i izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a usvojiti konkretne mjere kako bi se spriječilo dalje krvoproliće, kao i da će Arapska liga ispuniti svoju ulogu u sprječavanju nasilja.

Sa svoje strane, EU je spremna da djeluje na samoj liniji fronta, bilo provodeći odluke Vijeća sigurnosti UN-a, dostavljajući hitnu pomoć libijskom narodu ili uvodeći efikasne sankcije protiv izvršilaca nasilne represije.

"Moramo biti spremni ne samo da pomognemo promjene u Libiji. Moramo osigurati i planove za odgovor na moguću humanitarnu krizu. Naša obaveza je da branimo dignitet naroda, da branimo dignitet ljudskog života", naveo je Busek.