|

"U Libiji je dostignuta tačka bez povratka"

"U Libiji je dostignuta tačka bez povratka"
0
F
FENA
23.2.2011. u 16:12
18
komentara
0

dijeljenja
"U Libiji je dostignuta tačka bez povratka" Jerzy Busek
Predsjednik Evropskog parlamenta (EP) Jerzy Busek izjavio je u srijedu da je situacija u Libiji dostigla "tačku bez povratka" i da su tamošnji režim i lider Moammer Gaddafi "izgubili svaki legitimitet".
"Zgrožen sam najnovijim vijestima iz Libije. Vođenje smrtonosnog rata protiv sopstvenog naroda je čin neljudske brutalnosti. Režim i njegov lider izgubili su svaki legitimitet. Ovo je tačka bez povratka: Pozivam pukovnika Gaddafija da to prizna i da prihvati posljedice", izjavio je Busek.

Predsjednik EP-a je u saopćenju naglasio da se ne može opravdati pozivanje naroda da se okrene protiv demonstranata i naređivanje vojsci da protiv njih upotrebi silu.

Po njegovim riječima, počinjeni zločini nikada ne mogu ostati nekažnjeni i svi odgovorni moraju biti izvedeli pred lice pravde.

"Pozivam vojsku da preuzme svoju stvarnu ulogu - ulogu branitelja naroda. Pozdravljam hrabrost svih onih vojnika koji su to već učinili", izjavio je on.

Busek je rekao i da međunarodna zajednica mora odgovoriti na ovo i izrazio očekivanje da će Vijeće sigurnosti UN-a usvojiti konkretne mjere kako bi se spriječilo dalje krvoproliće, kao i da će Arapska liga ispuniti svoju ulogu u sprječavanju nasilja.

Sa svoje strane, EU je spremna da djeluje na samoj liniji fronta, bilo provodeći odluke Vijeća sigurnosti UN-a, dostavljajući hitnu pomoć libijskom narodu ili uvodeći efikasne sankcije protiv izvršilaca nasilne represije.

"Moramo biti spremni ne samo da pomognemo promjene u Libiji. Moramo osigurati i planove za odgovor na moguću humanitarnu krizu. Naša obaveza je da branimo dignitet naroda, da branimo dignitet ljudskog života", naveo je Busek.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...