LDS BiH
0

"Ovo je ozbiljan odgovor na Dodikovu bahatost"

Sarajevo-x.com
Liberalno Demokratska stranka BiH pozdravlja odlucnost Sjedinjenih Američkih Drzava, EU i međunarodne zajednice za očuvanjem dostignuća Dejtonskog mirovnog Ugovora i očekuje da će se efekat te poruke razumjeti u cijelom regionu.

"Vrlo ozbiljan odgovor na bahatost Milorada Dodika i njegov pokusaj udara na Dejtonski mirovni Ugovor pokazuje da tolerancija međunarodne zajednice na ugrožavanje međunarodnog ugovora ima limit. Ova jasna poruka je od ključne regionalne vaznosti i pokazuje da je jedina aktivnost koja ima medjunarodnu podrsku ona koje zemlje potpisnice Dejtonnskog mirovnog sporazuma vodi dalje ka NATO-u i EU.

Uvažavajući taj odnos, LDS očekuje da će Predsjedništvo BiH nakon ovakve poruke deblokirati ulazak BiH u MAP program NATO-a , a da će bh. politički akteri uz pomoć OHR i EUSR početi promjene Ustava Bosne i Hercegovine kako bi ispunili presudu Suda za ljudska prava iz Strazbura i ostale uslove koje našam domovina treba ispuniti da bi dobila status kandidata za EU.

Sada je jasno da niko od potpisnika Dejtona kao ni niže forme vlasti u BiH nema prava ispitivati odluke Visokog predstavnika, pa je logicno i potrebno što prije učiniti nove iskorake BiH prema NATO-u i EU", kaže se u današnjem saopćenju LDS-a nakon posjete Visoke predstavnice EU za vanjske poslove i izvještaja Visokog predstavnika Vijeću sigurnosti UN o stanju u BiH.