Svijet
43

U krvi napadača na aerodromu Orly u Parizu pronađeni tragovi droge i alkohola

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Laboratorijskim analizama krvi naoružanog napadača koji je u subotu napao vojnikinju na pariškom aerodromu Orly otkriveno je da je konzumirao drogu i alkohol, javlja BBC.

Tridesetdevetogodišnji Ziyed Ben Belgacem usmrćen je nakon što je prislonio pištolj na njenu glavu i rekao da želi "umrijeti za Allaha".

Pariško tužilaštvo je saopćilo da su toksikološkim testovima tokom autopsije napadača otkriveni tragovi kokaina i kanabisa.

Također, količina alkohola otkrivena u njegovoj krvi je iznosila 0,93 g po litri krvi, što je skoro duplo više od količine dozvoljene u vožnji po francuskom zakonu.

Navodno je radikaliziran u zatvoru i nalazio se na listi osoba koje su pod nadzorom policije.

On se također povezuje sa pucnjavom i otmicom automobila prije nego što je napao vojnu patrolu na Orlyju, pariškom drugom najvećem aerodromu.

Belgacemov krivični dosje uključuje osuđujuće presude za oružane pljačke i prekršaje povezane s drogom, kazao je novinarima u subotu pariški tužilac François Molins.

U intervjuu za francuski radio Europe 1 u subotu, čovjek identificiran kao Belgacemov otac rekao je da Belgacem nije bio prakticirajući musliman i da je pio alkohol.

"Moj sin nije bio terorist. Nikada se nije molio i pio je alkohol. Ali pod uticajem alkohola i kanabisa, evo gdje možete završiti", rekao je Belgacemov otac.

Rano ujutro u subotu, Belgacem je zaustavljen na kontrolnoj tački u Garges-les-Gonesseu sjeverno od Pariza.

Zapucao je na policiju iz vazdušne puške prije nego što je pobjegao u automobilu koji je kasnije pronađen napušten.

Iz policije su saopćili da je automobil otet od jedne žene pod prijetnjom oružjem, u Vitryiju, južno od Pariza. Taj automobil je poslije pronađen na aerodromu Orly.

Belgacem je na aerodromu pokušao oteti automatsko oružje od vojnikinje, nakon čega su ga dva druga vojnika ubila.