|

FOTO
/
U Krišninom rodnom gradu održan Festival boja

U Krišninom rodnom gradu održan Festival boja
0
S
Sarajevo-x.com
4.3.2012. u 11:30
10
komentara
0

dijeljenja
U indijskom hramu Nandji u Nandgaonu održan je tradicionalni festival Lathmar Holi, ili Festival boja.
Žene napadaju muškarce drvenim štapovima (Foto: AFP) Žene napadaju muškarce drvenim štapovima (Foto: AFP)

Nandgaon, udaljen 120 km od New Delhija, rodni je grad boga Krišne, a tokom festivala žene iz tog grada napadaju muškarce iz Barsane, u kojoj je, prema hinduskoj legendi, rođena Krišnina supruga i prijateljica iz djetinjstva Radha. Žene iz Nandgaona napadaju muškarce drvenim štapovima, što je odgovor na njihove pokušaje da stave zastavu na hram i boju na njih, piše AFP.

Svi su zadovoljni zbog služenja Krišni (Foto: AFP) Svi su zadovoljni zbog služenja Krišni (Foto: AFP)

Dan ranije uloge su obrnute, muškarci iz Nandgaona odlaze u Barsanu, gdje bivaju napadnuti od tamošnjih žena. Ovi festivalski događaji uporište imaju u legendi prema kojoj je Krišna posjetio svoju prijateljicu Radhu i na obraze joj stavio boju, nezadovoljan što je ona imala nešto tamniji ten. Tom prilikom su ga druge žene najurile iz Barsane.

Vjernici posipaju muškarce vodom i bojama (Foto: AFP) Vjernici posipaju muškarce vodom i bojama (Foto: AFP)

Posjetitelji festivala dolaze obojeni raznim bojama, a muškarci iz Barsane dolaze unaprijed opremljeni štitovima znajući šta ih čeka. Kad se počnu približavati hramu, vjernici ih posipaju vodom i bojama, a ako dođu u kontakt sa ženama, tada bivaju izudarani drvenim štapovima. Na kraju dana svi su ispunjeni nezaboravnim iskustvom i zadovoljstvom zbog služenja Krišni.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...