Svjetski samit o klimi
0

U Kopenhagenu još ništa od sporazuma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ministri za okoliš imaju još samo jedan dan za dogovaranje klimatskog sporazuma kako bi ga mogli pokazati američkom predsjedniku Baracku Obami i čelnicima više od stotinu zemalja koji stižu u Kopenhagen na kraj konferencije u petak.

Do kraja konferencije ostala su još dva dana, a ministri su još daleko od dogovora kako ograničiti ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu i kako provjeriti da se svaka zemlja pridržava svojih obaveza.

Sjedinjene Države traže da u sklopu konačnog sporazuma Kina dopusti neki oblik verifikacijskog mehanizma. No Kina odbija takvo traženje te dodaje kako je američka ponuda, o smanjenju emisije stakleničkih plinova za 17 posto, nedovoljna.

Američki pregovarači navode da Kongres Sjedinjenih Država najvjerojatnije ne bi pristao na veću ponudu.

U Kopenhagen danas stiže američka državna tajnica Hillary Clinton, prenosi VoA, koja će razgovarati s kineskim i brazilskim dužnosnicima pripremajući teren za dolazak predsjednika Obame u petak.

Glasnogovornik Državnog tajništva saopćio je da se predsjednik Obama saglasio s procjenom da bi tajnica Clinton mogla biti korisna u premošćivanju razilaženja u pregovorima.

Učesnici konferencije ipak su u nekim oblastima postigli i napredak: Japan je obećao siromašnim zemljama petnaest milijardi dolara u sljedeće tri godine ako bude postignut sporazum na konferenciji, a neke druge zemlje su ponudile novac za borbu protiv smanjivanja pošumljenih površina zbog promjene klime na Zemlji (deforestacije), javio je BBC.

Vjeruje se da je deforestacija glavni uzročnik ispuštanja oko 20 posto od ukupne količine ugljičnog dioksida koji se ispušta u Zemljinu atmosferu.

U Kopenhagen su počeli da pristižu i lideri velikog broja zemalja učesnica, a predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je u srijedu uvečer da je razočaran sporim tempom pregovora, dok je venecuelanski predsjednik Hugo Chavez ironično primijetio da bi "Zapad do sada spasio klimu da je banka".

Ipak, dopisnik BBC-a je opisao obećanu sumu kao kap u moru, u poređenju s novcem koji je potrebno uložiti da bi se spasile svjetske šume.