Studija američkih naučnika
0

U Kongu svakog sata se siluje 48 žena

FENA
U prosjeku 48 žena i djevojčica siluje se svakog sata u Demokratskoj Republici Kongo, navodi se u studiji američkih naučnika.

Studija, objavljena u Američkom žurnalu javnog zdravstva, ustanovila je da je 400.000 žena u dobi između 15 i 49 godina silovano tokom 2006. i 2007. godine.

Ta brojka je znatno viša od ranije procjene od 16.000 silovanja prijavljenih svake godine UN-u.

Kongoanske vlasti tvrde kako ta brojka pokazuje da su žene sada u boljoj prilici da prijavljuju silovanja.

Seksualno nasilje dugo je vremena dominantna tema kontinuiranog sukoba na istoku DR Konga.

Amber Peterman, vodeća autorka studije, izjavila je: "Naši rezultati potvrđuju da su ranije procjene obima silovanja i seksualnog nasilja ozbiljno potcjenivanje istinskog nivoa seksualnog nasilja u Kongu".

"Čak i ove nove, mnogo više brojke, predstavljaju samo grubu procjenu istinskog obima seksualnog nasilja zbog hroničnog neprijavljivanja takvih zločina uslijed straha od javnog iznošenja činjenica, stida, te imuniteta za počinioce", kazala je ona.

Studija, pod nazivom "Procjene i uzroci seksualnog nasilja nad ženama u DR Kongo", koristila je podatke iz vladinog istraživanja javnog zdravstva iz 2007. godine.

Ranije procjene temeljile su se na izvještajima policije i zdravstvenih centara.

Najviši broj silovanja perijavljen je u ratom razorenoj pokrajini Sjeverni Kivu, gdje je prosječno 67 od 1.000 žena silovano barem jednom.

U izvještaju se navodi da je seksualno nasilje rašireno van zona sukoba u istočnom Kongu.

Dopisnik BBC-a iz Kinshase javlja da je studija u skladu s ranijim izvještajima koji su ustanovili da se seksualno nasilje proširilo van ratnih zona i duboko je uhvatilo korijenje u civilnom društvu Konga.

Vladin portparol Lambert Mande izjavio je za BBC da su više brojke rezultat boljeg izvještavanja, a ne rastućeg nasilja.

"Rezultati istraživanja ovih naučnika dokaz su da je država postala efikasnija u razmještanju sudija, tužilaca i policajaca širom zemlje", kazao je on.

"To je ono što sada omogućava ljudima da podnose prijave i da se takvi izvještaji proširuju", dodao je vladin portparol.

Komentirajući izvještaj, Michael Van Rooyen, direktor Humanitarne inicijative Harvarda, izjavio je da su se "silovanja u DR Kongu pojavila kao jedna od najvećih humanitarnih kriza našeg vremena".