Istraga pada poljskog aviona
0

U kokpitu je bio general koji nije vršio pritisak na pilote

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zapovjednik poljskog ratnog zrakoplovstva bio je u kokpitu u trenutku nesreće aviona u kojem je bio predsjednik Lech Kaczynski, koji se 10. aprila srušio pokraj Smolenska, na zapadu Rusije, potvrdio je poljski predstavnik u istražnoj komisiji.

"Ne poričem da je peta osoba bila u pilotskoj kabini do posljednjeg trenutka. Znam ko je ona. Da, bio je to general Andrzej Blasik, rekao je u ponedjeljak kasno navečer za privatnu poljsku televiziju TVN Edmund Klich, poljski predstavnik u međudržavnoj komisiji za istragu o nesreći koja se dogodila u Rusiji.

Ime generala Blasika još je sredinom maja objavila poljska agencija PAP, pozivajući se na anonimne izvore bliske istrazi. Tupoljev 154 u kojemu su bili predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i poljski politički i vojni vrh, srušio se 10. aprila pri slijetanja po gustoj magli pokraj Smolenska, pri čemu je poginulo svih 96 putnika i članova posade.

Kako je rekao Klich, zapovjednik ratnog zrakoplovstva došao je u pilotsku kabinu nekoliko minuta prije nesreće, ali nije činio nikakav izravan pritisak na pilote.

"Nije rekao ništa čime bi izravno činio pritisak, naprimjer: 'Moramo sletjeti'. Ne sjećam se da je takvo nešto rekao", kazao je Klich.

Dodao je da je još jedna, neidentificirana osoba, ušla u kabinu desetak minuta prije nesreće raspitujući se o mogućem kašnjenju, ali je izašla iz kokpita prije nesreće.