Snimci crne kutije
0

Avion s Kaczynskim bio prisiljen na slijetanje?

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Istraga koja se u Poljskoj vodi nakon pada aviona sa njihovim pokojnim predsjednikom i još 95 drugih putnika donijela je novi dokaz. Prema snimcima na crnoj kutiji neko je prisillio pilota da pokuša prizemljiti avion.

Peti glas na snimku obnovio je špekulacije da je posada samo nekoliko trenutaka prije pada aviona bila natjerana da učini i posljednji napor kako bi sletjeli na aerodrom u blizini Smolenska na zapadu Rusije, a ne na neki drugi.

Snimci sa mjesta događaja otkrivaju da su četvorica članova posade razgovarala sa nekim malo prije pada, javio je poljski TV kanal TVN24.

Iako su istražitelji odbili otkriti čiji je to glas bio, s obzirom da je istraga u toku, ponovo se počelo govoriti o tome kako je moguće da je upravo preminuli predsjednik Lech Kaczynski naredio slijetanje kroz gustu maglu.

Godine 2008. Kaczynski je prijetio kaznom pilotu koji ga nije poslušao kad je želio da se neplanirano zaustavi na aerodromu u Tbilisiju, u toku rusko-gruzijskog rata.

Mnogi Poljaci vjeruju da je njihov bivši predsjednik, žureći da na vrijeme stigne da oda počast žrtvama masakra u Katinskoj šumi, naredio da avion sleti.

General Gromoslaw Czempinski, nekadašnji pripadnik poljske tajne službe, izjavio je kako je na VIP letovima uobičajeno da putnici razgovaraju sa posadom. Dodao je da je ipak bio iznenađen što je neko razgovarao sa pilotima dok se avion približavao Smolensku kroz nevrijeme.