Udvostručili iznos
52

U koju zemlju je Velika Britanija u prošloj godini izvezla najviše oružja, a nije Ukrajina?

S. M.
Statistički prikaz izvoza britanskog oružja
Statistički prikaz izvoza britanskog oružja
Campaign Against Arms Trade (CAAT) je organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja radi na okončanju međunarodne trgovine oružjem, piše Euronews.

Izvoz oružja iz Velike Britanije skoro se udvostručio u 2022. godini skočivši na 9,8 milijardi eura, prema novom izvještaju Kampanje protiv trgovine oružjem (CAAT).

U izvještaju se navodi da je Britanija, historijski jedan od najvećih svjetskih proizvođača oružja, izdala najveću vrijednost dozvola za izvoz oružja od kada postoje evidencije.

Podaci su objavljeni usred porasta nasilja i krvoprolića širom svijeta, a broj ljudi ubijenih u sukobima dostigao je 28-godišnji maksimum u 2022.

Ovaj trend je uglavnom posljedica ratova u Etiopiji i Ukrajini, pri čemu London čvrsto podržava Kijev u njegovoj borbi protiv Rusije.

U objavi na X-u, CAAT je Ukrajinu nazvao "zemljom koja izaziva zabrinutost zbog pitanja transparentnosti", dodajući da postoji zabrinutost oko "mjera koje su na snazi ​​kako bi se zaštitilo ono što se događa s oružjem kada se sukob završi".

Njihov izvještaj, objavljen u četvrtak, pokazuje da je većina izvoza oružja otišla u ruke represivnih režima ili onih sa lošim stanjem ljudskih prava, posebno na Bliskom istoku.

Katar je od Britanije kupio najviše oružja u 2022. godini u iznosu od 3,1 milijardu eura koje se uglavnom odnose na 24 borbena aviona Typhoon - nakon čega je Saudijska Arabija kupila prvenstveno projektile i komponente bombi za 1,3 milijarde eura.

Sljedeće tri destinacije za britansko oružje bile su SAD (995 miliona eura), Turska (490 miliona eura) i Ukrajina (463 miliona eura), navodi se u izveštaju CAAT-a.

Oružje koje je London poklonio Kijevu nije uključeno u ovu cifru, iako čini najveći dio isporuke oružja Ukrajini.