Opasno mlijeko
0

U Kini uhapšene još tri osobe zbog skandala oko melamina

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Kini su uhapšene još tri osobe zbog trgovanja mlijekom i mlijekom u prahu s melaminom koji može dovesti do stvaranja kamena u bubregu, što je izazvalo veliki skandal prošle godine, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Uhapšeni su dva menadžera mljekare Lekang Dairy Co u provinciji Shaanxi na sjeverozapadu zemlje, dok je jedan menadžer pušten da se brani sa slobode uz plaćanje pologa.

Oni su prodavali mlijeko koje ne ispunjava higijenske standarde, a kompanija Lekang se našla na "crnoj listi" kineskog ministarstva zdravlja, zbog prodaje mliječnih proizvoda u kojima je bilo melamina - industrijske hemikalije koja se koristi za izradu plastike i umjetnog gnojiva, dodanog radi prividnog povećanja proteinske vrijednosti, prenosi agencija Reuters.

U decembru prošle godine uhapšen je jedan otac aktivan u organizaciji roditelja djece oboljele zbog melamina, a nad dvije osobe izvršena je smrtna presuda u novembru 2009. godine zbog uloge u skandalu oko melamina.

Prošlog mjeseca kineske vlasti uništile su određene količine neispravnog mlijeka te tvrtke, ali je 28 tona već prodano proizvođačima hrane i slatkiša.

Neispravno mlijeko u prahu datira iz sredine 2008. godine i prodano je mljekarama i proizvođačima hrane krajem 2009. godine, što ukazuje da zemljom i dalje kruže njegove značajne zalihe.