{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkriveno još 170 tona otrovnog mlijeka

S
8.2.2010. u 11:39
0
0
Otkriveno još 170 tona otrovnog mlijeka
0
Otkriveno još 170 tona otrovnog mlijeka
Foto: Reuters
Kineske sanitarne službe pronašle su još 170 tona mlijeka kontaminiranog melaminom u regionu Ningxia, navodi danas kineski dnevnik China Daily.
Prije sedmicu dana vlada je pokrenula opsežnu akciju provjere, nakon što je zbog ove visoko toksične hemijske supstance u mlijeku 2008. godine umrlo šestoro djece, a 300.000 oboljelo.

Nakon provjere vlasti su u subotu zatvorile mljekaru u autonomnoj oblasti Ningxia, koja je kupila mlijeko u prahu i prodavala ga kao sopstveni proizvod u periodu od jula do novembra prošle godine, navodi dnevnik.

Skladište toksičnog mlijeka otkrivneo je u provincijama Shaanxi, Shandong, Liaoning, Guizhou, Jilin i Hebei.

Nacionalna kancelarija za bezbjednost namirnica najavila je da će osam ekipa inspektora u narednih deset dana vršiti kontrolu.

Melamin se dodaje mlijeku u prahu kako bi se tokom kontrolnih testova predstavnilo da je mlijeko bogato proteinima.

Ovaj skandal već duže vrijeme potresa Kinu kao i ostatak svijeta, zbog čega su svi kineski proizvodi koji sadrže mlijeko povučeni iz upotrebe.

Provjerom je utvrđeno kako dobar dio otrovnih mliječnih proizvoda iz vremena skandala sa mlijekom u prahu 2008. godine nisu uništeni, nego da se nastavljaju prodavati kupcima, te su kineske vlasti počele program provjere.

"Mnoge male kompanije nemaju tehnološka sredstava za testiranje melamina", napomeno je Zhao Shuming, generalni sekretar Udruženja mljekara u Ningxiji.

Od decembra nije registrovan nijedan smrtni slučaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: