Svijet
0

U Kini u poplavama nestalo 20 osoba, u Vijetnamu 17

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zbog odrona prouzrokovanih poplavama u Kini, najmanje 20 osoba vode se kao nestale u planinskom selu Muzu, a u Vijetnamu, koga je zahvatio tajfun Conson, evidentirano je 17 nestalih.

Spasilačke ekipe, uprkos kiši koja danima pada, traže nestale, dok je na hiljade stanovnika evakuisano u centralnoj kineskoj provinciji Shaansi, javila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

U obližnjoj provinciji Sihcuan 23 osobe su nastradale, dok je 600.000 evakuisano zbog kiše koja danima ne prestaje, prenio je AP.

Broj nastradalih u ljetnjim olujama popeo se na 146, a 40 osoba se vodi kao nestalo, najviše u regionima uz reku Jancengjang, saopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

U Vijetnamu, koga je zahvatio tajfun Conson, kao nestale vodi se najmanje 17 osoba.

Jedanaest ribara se vodi kao nestalo u centralnoj provinciji Kvang Ngai, dok se još šet ribara vodi kao nestalo od petka kada se njihov brod nasukao dok je tražio zaklon na Paraselskim ostrvima.

U sjevernoj provinciji Kvang Nin, vlasti su pronašle čovjeka koji se ranije vodio kao nestao, nakon što se njegov brod nasukao u uvali Ha Long.

Više od 600 kuća je oštećeno, a 43 broda su uništena.

Prije nego što je zahvatio Vijetnam, tajfun Conson odnio je 68 života na Filipinima, gdje se još 84 osobe vode kao nestale.

Prognostičari predviđaju kišu u Vijetnamu, ali se ne očekuje da će ona izazvati poplave i odrone.