Filipini
0

Novi bilans - poginule 22 osobe i 57 nestalo u udaru tajfuna Conson

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U udaru tajfuna Conson na najveće filipinsko ostrvo Luzon poginule su 22 osobe, a 57 se vode kao nestali, a oko 20 osoba je povrijeđeno, saopćile su u srijedu vlasti.

Tajfun je ostavio žitelje velikog dijela prijestonice Manile bez struje, a strahuje se da će milioni stanovnika ostati bez električne energije i tokom naredna dva dana, javio je Reuters.

Najgore pogođene provincije su one pored prijestonice. U centralnoj provinciji Camarines Norte četiri osobe su se udavile, a dvoje stradalo kada je drveće palo na njih.

Jedanaest od 19 ribara vodi se kao nestalo još od utorka navečer, saopćila je vojska, dok je 15 osoba poginulo u pet provincija južno od Manile, a jedna sjeverno od prijestonice.

Tajfun, koji je oslabio u tropsku oluju, kreće se brzinom od 120 kilometara na sat prema Kini i za 24 do 48 sati biće izvan filipinskih voda i zahvatiće jug Kine, saopćili su meteorolozi.

Širom Manile i u susjednim provincijama oboreno je mnogobrojno drveće, putevi su u prekidu, oštećene kuće, a željeznički saobraćaj obustavljen.

Na stotine porodica sklonjeno je u privremena skloništa zbog poplava.

Ministarstvo poljoprivrede je saopćilo da je još rano za procjenu štete koju je tajfun pričinio pirinču i kokosovim stablima.

Tajfuni i tropske oluje se često pojavljuju na Filipinima, Kini, Tajvanu i Japanu u drugoj polovini godine.

Prošle godine u tajfunu Kecana poginulo je 277 osoba, na hiljade je ostalo bez kuća, a pričinjena je šteta od 100 miliona dolara.