Šefovi diplomatije G-8
0

U Kanadi će se razmatrati uvođenje sankcija Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Kanada će na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Grupe osam (G -8) u ponedjeljak zatražiti uvođenje oštrijih sankcija UN-a Iranu zbog njegovog nuklearnog programa, izjavio je kanadski ministar vanjskih poslova Lawrence Cannon.

Kanadski ministar je rekao da će pitanje nuklearnog programa Irana biti od velike važnosti na sastanku šefova diplomacije država G-8 u kanadskom gradu Quebecu, prenijela je agencija Reuters.

"Raspravljat ću sa svojim kolegama iz G-8 šta možemo učiniti da izvršimo dodatan pritisak na Iran kako bismo ga uvjerili da obustavi nuklearne aktivnosti", rekao je Cannon.

Međunarodna zajednica vrši pritisak na Teheran da prekine nuklearni program, za koji vjeruje da za cilj ima stvaranje atomske bombe, što Iran negira, insistirajući da je njegova namjena proizvodnja električne energije.

"Nažalost, vjerujem da nam nije ostalo mnogo izbora, osim da uvedemo dodatne sankcije Iranu, a idealno bi bilo preko Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Cannon.

Sjedinjene Države žele da Vijeće sigurnosti UN-a uvede i četvrti set sankcija, za što je potreban pristanak svih pet stalnih članica, ali Kina već nekoliko mjeseci odbija razmotriti taj prijedlog.

Kina i Rusija najviše su se protivile takvim mjerama jer obje posluju s Iranom, a Kina veliki dio svojih potreba za naftom zadovoljava uvozom iz Irana.

Moskva je posljednjih mjeseci ublažila stav prema sankcijama Iranu. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u subotu da uvođenje sankcija Iranu zbog nuklearnog programa nije optimalno rješenje, ali se one ne mogu isključiti kao mogućnost.

Službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko izjavio je prošle sedmice da Rusija ne isključuje mogućnost dodatnog pritiska na Iran pomoću sankcija ukoliko ne bude ostvaren vidljiv napredak u pronalaženju uzajamno prihvatljivih puteva za rješavanje postojećih problema.

Nesterenko je naglasio da se Rusija dosljedno zalaže za nastavak dijaloga s Teheranom i kako sve sankcije treba da budu usmjerene isključivo na rješavanje zadatka neširenje nuklearnog oružja, a ne na finansijsko-ekonomsko "gušenje" Irana.

Prema izvještajima ruske novinske agencije Itar-Tass, na sastanku ministara G-8 sudjelovat će šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, a teme razgovora bit će i predstojeća konferencija o nuklearnom razoružanju u Washingtonu i pitanje Afganistana.

Cannon je najavio da će se na sastanku ministara vodećih industrijskih zemalja svijeta, 29. i 30 marta, razmatrati i pitanje Sjeverne Koreje i njeno vraćanje šestostranim pregovorima o okončanju njezina nuklearnog programa.

Ujedinjeni narodi su Pyongyangu uveli dodatne sankcije u maju prošle godine nakon izvođenja nuklearne probe.