Ide na glasanje
0

U Južnoj Koreji predložen prvi zakon o istospolnim brakovima

A. Ku.
Foto: Rainbow Action/Marriage Equality Korea
Foto: Rainbow Action/Marriage Equality Korea
U Južnoj Koreji je predložen prvi zakon o istospolnim brakovima, što je potez koji su građanske grupe nazvale odlučujućim u borbi za jednakost.

Zakon o ravnopravnosti u braku, koji je predložila Jang Hye-yeong iz manje opozicione stranke Pravda, nastoji da se izmijeni građanski zakon zemlje kako bi se legalizovao brak osoba istog spola.

Malo je vjerovatno da će prijedlog zakona biti usvojen te je on jedan od tri zakona za koje se očekuje da će povećati pritisak na vladu da proširi ideju porodice izvan tradicionalnih kriterija.

Druga dva zakona odnose se na građanske zajednice i vantjelesnu oplodnju za neudate žene.

Južna Koreja ne priznaje građanska istospolna partnerstva. Ustav propisuje da se brak i porodica zasnivaju "na osnovu dostojanstva pojedinca i ravnopravnosti polova". Ova odredba se obično smatrala ograničavanjem braka na zajednicu parova suprotnog spola.

"Ovo je historijski trenutak, ali ovo je samo početak", rekao je za Guardian Ryu Min-hee, advokat iz Korejske građanske grupe za bračnu ravnopravnost.

Dosadašnjim naporima da se daju zakonska prava istospolnim parovima usprotivile su se vjerske grupe koje tvrde da bi takvi potezi "legalizirali homoseksualnost".

Prema istrživanju Hankook Resercha 52 posto ispitanika se protivilo ideji da se u Južnoj Koreji uvedu istopolni brakovi.