Val protesta
0

U Jordanu protesti zbog cijena hrane i goriva

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Val protesta zbog visokih cijena hrane širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka zahvatio je u petak i Jordan, gdje se u više gradova najmanje 5.000 građana okupilo tražeći ostavku premijera Samira al-Rifaija.

Studenti, pripadnici ljevičarskih organizacija i aktivisti radničkih sindikata održali su protestne skupove u pet gradova - Amanu, Irbidu, Karaku, Saltu i Maanu, a demonstracije su protekle mirno.

Poslije žestokih protesta u Tunisu i Alžiru zbog strogih ekonomskih mjera, Jordan je, po naređenju kralja Abdullaha, početkom sedmice snizio cijene osnovnih prehrambenih namirnica i goriva, prenijele su agencije.

Moćna jordanska opoziciona organizacija Muslimansko bratstvo nije učestvovala u današnjim protestima. Njeno rukovodstvo ocijenilo je posljednje mjere vlade kao nedovoljne, ali će ta organizacija svoje neslaganje pokazati u nedjelju na mirnom skupu ispred zgrade parlamenta.

Deficit jordanskog budžeta dostigao je 2009. rekordne dvije milijarde dolara, devet posto BDP-a, dok su javne finansije pogođene općom ekonomskom krizom.