|

Osam povrijeđenih tokom protesta

Osam povrijeđenih tokom protesta
0
F
FENA
18.2.2011. u 17:18
0
komentara
0

dijeljenja
Osam povrijeđenih tokom protesta Foto: AFP
Osam osoba povrijeđeno je u petak u Ammanu kada su vladine pristalice napale nekoliko stotina mladih demonstranata koji su pozivali na političke reforme, izjavili su očevici.
Radi se o prvim sukobima zabilježenim otkako su u januaru počeli protesti u Jordanu. Za razliku od drugih arapskih zemalja, ovdje se odvijaju mirne demonstracije.

Gotovo 400 mladih, prema organizatorima, a 300 prema policijskom izvorima, poslije molitve u petak demonstriralo je za „političke reforme“, „izabranu vladu“ i za „kraj korupcije“.

Glasnogovornik policije Mohamad Khatib je rekao da je izbila „svađa između vladinih pristalica i jedne druge skupine na istom mjestu“, aludirajući na mlade koji pozivaju na reforme.

Ovi demonstranti su izjavili agenciji AFP da su ih tjerale vladine pristalice i da su ih udarali, čak i štapovima. Prema njihovom svjedočenju osam osoba je povrijeđeno.

Prema njihovom svjedočenju, među povrijeđenima su bili novinar Moawafak Mohadine i njegov sin, kojima je pomoć pružena u bolnici. Jedan medicinski izvor je potvdio da su dvije povrijeđene osobe hospitalizirane.

U srijedu se tridesetak univerzitetaskih profesora okupilo ispred kraljevske palače u Ammanu tražeći da se “ograniči vlast kalja Abdullaha II” i da se provedu “ustavne reforme”.

Gotovo 1.500 ljudi demonstriralo je istog dana u Irbidu, drugom po veličini gradu na sjeveru Jordana, kako bi osudilo “korupciju” vlade i tražilo političke reforme, navode sudionici protesta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.