Svijet
0

U Japanu protesti zbog posjete kineskog predsjednika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Više hiljada Japanca izašlo je u subotu na ulice Tokija i Yokohame u znak protesta zbog posjete kineskog predsjednika Hu Jintaoa, koji prisustvuje dvodnevnom samitu lidera Organizacije za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC) u Yokohami.

Oko 5.000 demonstranata prošlo je ulicama u centralnom dijelu Tokija, dok organizatori protesta u Yokohami navode da u protestnom maršu u ovom gradu učestvuje oko 4.000 ljudi, javlio je AP.

Jintao prvi put boravi u Japanu otkako je u septembru zbog sudara kineskog ribarskog broda s dva japanska patrolna broda u blizini spornih otoka u Istočnom kineskom moru došlo do zaoštravanja odnosa dvije ekonomski vodeće zemlje u Aziji.

Učesnici protesta nosili su japanske zastave i uzvikivali "odbranimo našu teritoriju" i "dole kineski imperijalizam!"

Demonstranti u Japanu izražavaju nezadovoljstvo i zbog načina na koji je vlada u Tokiju postupila u slučaju nedavnog spora s Pekingom. Kina i Japan vode dugogodišnji spor oko suvereniteta nad malom grupom otoka koju u Kini zovu Diaoju, a u Japanu Senkaku, a koja su pod kontrolom Tokija.

Za danas je u lučkom japanskom gradu Yokohama, gdje se održava dvodnevni samit, planirano još najmanje sedam protesta, među kojima i protest antiglobalista, ljevičarskih studenata i drugih grupa.