decenijama nakon drugih
33

U Japanu odobrena prva tableta za abortus, završena klinička ispitivanja

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japan je odobrio prvu tabletu za abortus, nakon što su se o tom pitanju usaglasili farmaceutski odbor i komisija ministarstva zdravstva.

Odobrenje je izdato za MeFeego Pack tabletu koju proizvodi britanska farmaceutska kompanija Linepharma, a ostaje da ministar zdravstva da konačno odobrenje.

Lijek se sastoji od dvije vrste tableta, a može se koristiti u roku od devet sedmica trudnoće, navodi japanska javna televizija HNK. U kliničkom ispitivanju u Japanu, 93 posto učesnika je imalo potpuni abortus u roku od 24 sata, izvještava NHK.

Lijek kombinuje mifepriston i misoprostol, koje je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na svoju listu esencijalnih lijekova, opisane kao sigurne i djelotvorne za trudnice.

Do danas je u Japanu bio dostupan samo hirurški abortus. Svjetska zdravstena organizacija opisala je kiretažu koja je "zastarjela", manje sigurna i bolnija te je pozvala da se ona zamijeni metodom evakuacije ili lijekovima poput tableta za abortus.

Ovaj potez također dolazi kada su abortus i reproduktivna prava ponovo privukli pažnju širom svijeta, kada je Vrhovni sud SAD poništio presudu Roe protiv Wadea prošle godine presudivši da vise ne postoji federalno ustavno pravo na abortus.

Od tada je jedan broj država ograničio pristup abortusima, dok su se druge odlučile da pristup abortusu učine dostupnim.

Japanski aktivisti godinama se zalažu za odobrenje tableta, a slični lijekovi su bili dostupni prije nekoliko decenija u drugim zemljama. Mihyon Song, poznati japanski akušer i ginekolog, ukazao je na kontroverzne japanske zakone o pobačaju, koji zahtijevaju pristanak supružnika za koji aktivisti dugo tvrde da uskraćuje ženama pravo da donose odluke o svom tijelu.

Prema postojećim japanskim zakonima žene mogu abortirati samo ako trudnoća može značajno oštetiti fizičko zdravlje osoba ili ako je trudnoća posljedica silovanja.