Vrhunac napetosti
80

U Izraelu održana "procjena operativne situacije": Spremni smo na sve scenarije s Iranom

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je u nedjelju da je zemlja spremna da se nosi sa svakim scenarijem koji bi se mogao razviti s njegovim neprijateljem Iranom, saopćio je Ured ministra nakon sastanka na kojem je održana "procjena operativne situacije" sa visokim vojnim oficirima.

Kako je saopćeno, Izrael je ostao u pripravnosti zbog mogućeg uzvratnog napada na ubistvo iranskih generala 1. aprila.

"Po završetku procjene operativne situacije, ministar Gallant je naglasio da je odbrambeni establišment završio pripreme za odgovore u slučaju bilo kakvog scenarija koji bi se mogao razviti u odnosu na Iran", saopćeno je iz njegovog ureda.

Iran je zaprijetio da će odgovoriti na navodni izraelski napad u Damasku u kojem je ubijeno sedam pripadnika Korpusa iranske revolucionarne garde, među njima i jedan viši komandant.

Viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe Yahya Rahima Safavija rekao je u nedjelju da nijedna izraelska ambasada više nije sigurna i da Teheran na sukob s Izraelom gleda kao na "legitimno i legalno pravo".

Iranska agencija ISNA objavila je u nedjelju grafiku za koju kaže da prikazuje devet različitih tipova iranskih projektila za koje kaže da mogu pogoditi Izrael.