Nakon 11 godina
0

U Izraelu konačno formirana nova vlast, Benjamin Netanyahu odlazi u opoziciju

N. V.
Novi opozicioni lider Yair Lapid (desno) (Foto: EPA-EFE)
Novi opozicioni lider Yair Lapid (desno) (Foto: EPA-EFE)
Izraelski opozicioni lider Yair Lapid se približio smjeni aktuelnog premijera Benjamina Netanyahua nakon što je predsjednika Izraela službeno obavijestio da je postigao dogovore s političkim saveznicima o formiranju nove vlade.

Otprilike 35 minuta prije roka za formiranje vlade, koji je bio sinoć u ponoć, lider centra Yair Lapid poručio je predsjedniku Reuvenu Rivlinu e-poštom: "Čast mi je obavijestiti vas da sam uspio u formiranju vlade".

Rivlin, koji je u to vrijeme prisustvovao finalu izraelskog fudbalskog kupa, telefonom je čestitao Lapidu, navodi njegov ured.

Glavni Lapidov partner je nacionalist Naftali Bennett, koji bi bio prvi premijer u rotaciji između njih dvojice. Lapid (57), bivši TV voditelj i ministar finansija, preuzeo bi dužnost nakon otprilike dvije godine.

Njihova koalicijska vlada sastojat će se od malih i srednjih stranaka iz cijelog političkog spektra, uključujući prvi put u historiji Izraela stranku koja predstavlja 21 posto izraelske arapske manjine - Ujedinjenu arapsku listu.

Obuhvatio bi i Bennettovu Yaminu (desno), lijevo-centralno plavo-bijelu, na čelu s ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, ljevičarske Meretz i Laburističku stranku, nacionalističku stranku Yisrael Beitenu bivšeg ministra odbrane Avigdora Liebermana i desničarsku New Hope, stranku na čelu s bivšim ministrom obrazovanja Gideonom Saarom, koji se odvojio od Netanyahuova Likuda.

Ova krhka i raznovrsna nova vlada bi trebalo da položi zakletvu za otprilike 10-12 dana, čime ostavljaju mali prostor za Netanyahua, koji je bio premijer 11 godina, da im pomrsi konce.