Svijet
46

UZNEMIRUJUĆE / U izraelskom napadu na Pojas Gaze poginulo 39 osoba, među kojima petero djece

Anadolija
(Foto: AFP)
Najmanje 39 Palestinaca ubijeno je u današnjem napadu izraelske vojske na selo Khuza u južnom dijelu Pojasa Gaze, saopćili su aktivisti za ljudska prava. Upozoravamo na uznemirujuće fotografije.

"Trideset devet Palestinaca je ubijeno u izraelskom zračnom i artiljerijskom napadu na ovu oblast", izjavio je Yasser Abdel-Ghafour iz Palestinskog centra za ljudska prava za Anadoliju. 

Prema njegovim riječima, među poginulima je petero djece i dvije žene. 

Najmanje 165 Palestinaca je također ranjeno u napadu, saopćili su aktivisti za ljudska prava. 

Od srijede, izraelske snage intenzivirale su ofanzivu na sela Khuza i Abassan istočno od grada Khan Younisa na jugu Pojasa Gaze, ostavljajući veliki broj ranjenih i poginulih ljudi pod ruševinama, saopćili su izvori iz palestinskog zdravstva.

Prema riječima očevidaca, više od 40 tijela trenutno se nalazi pod ruševinama objekata. 

Najmanje 732 Palestinca su ubijena i više od 4.500 je ranjeno od početka izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze 7. jula,  koja je navodno pokrenuta s ciljem zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. 

Prošle sedmice, izraelska vojska pokrenula je i kopnenu ofanzivu, poslavši hiljade vojnika u priobalnu enklavu u kojoj živi više od 1,8 miliona Palestinaca. 

Prema izraelskim izvorima, 32 Izraelca, uključujući 30 vojnika, ubijeni su od početka neprijateljstava. 

Izraelska operacija "Zaštitna linija" je treća velika vojna ofanziva na Pojas Gaze u posljednjih šest godina. 

U sličnim napadima 2008./2009. više od 1.500 Palestinaca je ubijeno, većinom civila, za vrijeme tri sedmice duge izraelske vojne operacije.