Svijet
26

Gaza: Broj ubijenih porastao na 570, ekipe ne stižu izvući tijela ispod ruševina

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da je tokom današnjih napada Izraela u Pojasu Gazi ubijeno najmanje 119, a ranjene 392 osobe.

Glasnogovornik Ministarstva u Gazi Eshref al-Kudra je kazao da je time broj ukupno stradalih od početka izraelske operacije "Zaštitna linija" u Gazi porastao na 570 poginulih i 3.400 ranjenih Palestinaca.

Kudra je kazao da je najmanje 20 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima tokom nekoliko proteklih sati, te dodao da je najžešći napad izveden na jednu stambenu zgradu u mjestu El-Rimal u Gazi. U napadu je ubijeno najmanje 11 ljudi. Spasilačke ekipe izvlače tijela stradalih ispod ruševina i strahuje se da je broj stradalih i dosta veći.

Od 7. jula, Izrael izvodi zračne i napade s mora s izgovorom zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. U četvrtak navečer, Izrael je počeo i kopneni napad na Gazu, poslavši na hiljade vojnika na palestinski teritorij.

Najtragičniji masakr u Gazi desio se jučer u naselju Shujayya na istoku Gaze, kada je u izraelskom napadu ubijeno 72 ljudi, među kojima veliki broj djece.

Izraelska vojna operacija, nazvana "Zaštitina linija", treća je izraelska velika vojna ofanziva na Gazu i posljednjih šest godina.