U karantinu 50.000 ljudi
52

U Italiji se broj zaraženih popeo na 888, umrla 21 osoba

A. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
U Italiji je broj zaraženih koronavirusom porastao na 888, umrla je dosad 21 osoba, a 46 se izliječilo.
Prema službenim podacima objavljenima u petak ukupan broj zaraženih u Italiji porastao je na 888 u odnosu na 650 u četvrtak.

Većina novih slučajeva zabilježena je u Lombardiji.

Nakon prvih zabilježenih slučajeva koronavirusa prošle sedmice, vlada je u karantin smjestila oko 50.000 stanovnika koji žive u deset gradova u Lombardiji, a nešto manje stroge mjere uvela je u ostatku regije.

Prema interaktivnoj mapi, broj zaraženih porastao je i u Francuskoj na 57 od kojih su umrle dvije osobe. Ono što je također evidentno jeste brzina širenja koronavirusa izvan Kine s obzirom na to da se brojevi zaraženih slučajeva povećavaju u brojnim evropskim zemljama, ali i kontinentima osim Antarktika.

Nakon što je danas i Nigerija potvrdila prvi slučaj zaraze, Svjetska zdravstvena organizacija je objavila alarmantno upozorenje da se čini kako će koronavirus zahvatiti skoro sve zemlje svijeta.

U susjednoj Hrvatskoj broj zaraženih se popeo na pet osoba, a u izolaciji se nalazi njih 68.

Kada je riječ o BiH, prema posljednjim informacijama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, na području FBiH je 14 osoba koje su u samoizolaciji, jer su u proteklih 15 dana boravile u Italiji ili bile u kontaktu sa zaraženom osobom, međutim, još nema potvrđenih slučajeva zaraze u našoj državi.