Porast oporavljenih
65

U Italiji nastavljen pad broja umrlih i zaraženih, od 18. maja se otvaraju trgovine

A. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U posljednja 24 sata, u Italiji je zabilježeno 789 novozaraženih što je manje u odnosu na jučer kada su zabilježeno 992 nova slučaja.

Kada je riječ o broju preminulih od posljedica koronavirusa, u Italiji su za jedan dan umrle 242 osobe što je također za 20 osoba manje u odnosu na jučerašnji dan kada je preminulo 262 ljudi.

U Italiji je zadržana stabilna epidemiološka situacija te je u ovoj državi nastavio opadati broj zaraženih, a s druge strane, povećava se i broj oporavljenih.

Repubblica.it je navela da je od novih potvrđenih slučajeva zaraze najveći broj otkriven u regiji Lombardija, tačnije od 789 u tom dijelu Italije zaraženo je 299 osoba.

Prema podacima Civilne zaštite Italije, na intenzivnoj njezi trenutno je smješteno 808 pacijenata što je za 47 osoba manje nego jučer. Smanjuje se i broj hospitalizovanih te se tako u bolnicama u Italiji nalazi 10.792 pacijenta sa simptomima koronavirusa što je za 661 manje nego jučer.

U Italiji je do sada preminulo ukupno 31.610 osoba, a broj zaraženih je dostigao 223.885.

Kada je riječ o oporavljenim osobama, ukupno je izliječeno 120.205 ljudi, a samo danas za 4.917 osoba više nego jučer.

Po broju preminulih Italija je na trećem mjestu poslije SAD-a i Velike Britanije, a po broju zaraženih na petom iza SAD-a, Španije, Velike Britanije i Rusije.

Italija je bila jedna od najgore pogođenih zemalja pandemijom koronavirusa.

Karantin u ovoj zemlji počeo je još u martu, ali ova lijepa zemlja neće biti još dugo zatvorena. Italijanska vlada saopćila je kako očekuje da će granice biti otvorene za turiste do ljeta, iako se predviđa pad broja turista.

U Italiji sve trgovine bit će otvorene od 18. maja, a u junu će biti otvoreni kafići, restorani i barovi.

Otok Sicilija već je najavio plan povratka putnika, uz subvencionirane odmore za domaće i inostrane posjetitelje.