Svijet
1

U Italiji dan žalosti za nastradalim afričkim migrantima

SRNA
Tijela nastradalih migranata (Foto: AFP)
Tijela nastradalih migranata (Foto: AFP)
U Italiji danas traje dan žalosti za oko 300 afričkih migranata koji su se udavili ili nestali kada im je juče potonuo brod u blizini ostrva Lampeduse.

Za sada su pronađena 103 tijela, a nekoliko desetina je ostalo zarobljeno u brodu koji je potonuo na manje od kilometar od obale.

Nepoznata je sudbina oko 200 lica sa broda dužine 20 metara, a spašeno je više od 150 ljudi. UN su objavile da je uglavnom riječ o migrantima iz Eritreje i Somalije.

Italijanske vlasti uhapsile su kapetana broda, 35-godišnjeg Tunižanina. Ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano izjavio je da je kapetan bio deportovan iz Italije u aprilu, prenio je BBC.

"Ovo nije italijanska tragedija, nego evropska. Lampedusu treba posmatrati kao granicu Evrope, a ne kao granicu Italije", rekao je Alfano.

Danas će u italijanskim školama biti održana minuta ćutanja posvećena žrtvama.

Dopisnici javljaju da u ovo doba godine, kada je Sredozemno more nešto mirnije, brodovi sa migrantima iz Afrike i sa Bliskog istoka stižu skoro svakodnevno na italijanske obale.

Alfano je rekao da je brod koji je juče potonuo isplovio iz Misrate u Libiji i počeo da tone kada mu je otkazao motor u blizini ostrva. Putnici su zapalili vatru na brodu da bi privukli pažnju Obalske traže, ali se požar brzo proširio na čitavu barku.