Svijet
0

U Iraku ubijen glavni saradnik šefa Islamske države Al-Baghdadija

Hina
Foto: AFP
Foto: AFP
Desna ruka šefa Islamske države (IS) Abu Bakra al-Baghdadija ubijen je u četvrtak u zračnom napadu iračke vojske na sjeveru zemlje, objavio je šef štaba general Babaker Zebari.

"Irački vojni avioni su u četvrtak izveli operaciju u kojoj je ubijen glavni saradnik Abu Bakra al-Bagdadija, poznat pod imenom Abu Hajr al-Suri", rekao je general Zebari i dodao da su napadi u pokrajini Ninive pokrenuti na obavještajnu bazu i da je meta pogođena.

Iz nezavisnog izvora za sada nije potvrđena smrt džihadističkog šefa. Islamska država, koja kontrolira više sirijskih regija, zauzela je velike dijelove iračkog teritorija od pokretanje ofanzive sunitskih pobunjenika 9. juna.

U napadu aviona sirijske vojske na istoku Sirije ubijeno je 18 stranih boraca Islamske države (IS), među kojima je bio i jedna džihadist iz SAD-a, saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, koji prati nasilje na svim stranama trogodišnjeg sukoba, objavio je da su pouzdani izvori izvijestili da su među ubijenim stranim borcima i neki od vodećih ljudi Islamske države. Čelnici IS-a su se, su po izvorima, u trenutku zračnog udara zatekli u zgradi gradske uprave grada Gharbiya u blizini grada Raqqe, uporišta militanata na istoku Sirije.

Zgradu su, po Opservatoriju, ekstremisti koristili za svoj štab.

Sirijski opservatorij za ljudska prava saopćio je i da je u drugom zračnom napadu na bivšu zgradu obavještajne službe u Abu Karmalu, u blizini granice s Irakom, koju je koristila Islamska država također ubijen neutvrđeni broj pripadnika IS-a.

Opservatorij ističe da su sirijski napadi omogućili skupini od 13 zarobljenika koje su držali borci IS-a da pobjegnu u nastalom haosu. Agencija Reuters napominje da zbog ograničenja u izvještavanju iz Sirije nije mogla potvrditi navode i iz neovisnih izvora.