Svijet
26

Teško ranjen pripadnik IDIL-a koji na snimcima odrubljuje glave taocima

Klix.ba
Britanac Jihadi John, koji je odrubio glave dvojici američkih talaca koje su zarobili pripadnici IDIL-a, ranjen je u zračnim napadima koje su izvele SAD.

Maskirani egzekutor s londonskim akcentom za dlaku je izbjegao smrt kada je učestvovao na samitu čelnika IDIL-a u iračkom gradu blizu granice sa Sirijom. To mjesto je bilo meta američkih i iračkih aviona.

"Dobili smo izvještaje u kojima je navedeno da je Jihadi John ranjen i trenutno to istražujemo. Informacije nam dolaze sa različitih strana. Incident se dogodio prošlog vikenda i od tada primamo informacije. Nemao predstavnika u Sitiji pa je teško sve potvrditi", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Novinari su dobili potvrdu iz bolničkih izvora gdje je osoblje Deir-ez-Zour bolnice kazalo kako im je stigao "jedan od boraca koji su odrubili glavu novinarima". Odmah nakon toga, IDIL-ovi članovi su apelovali na građane putem džamijskih razglasa da doniraju krv u bolnicu za ranjene.

U ovoj zračnoj misiji najmanje 10 IDIL-ovih komandira je poginulo, a 40 ranjeno. među ranjenima, kako je ranije navedeno, nalazi se i Abu Bakr Al-Baghdadi.

Tajni sastanak IDIL-ovih lidera održan je prošle subote u podzmenom bunkeru ispod kuće Al Qaima. Prema navodima sirijskih izvora, najmanje 30 vođa iu raznih dijelova Sirije je došlo na ovaj sastanak.

Jihadi John postao je jedan od najtraženijih terorista nakon što je odrubio glave britanskim humanitarnim radnicima Davidu Hainesu i Alanu Henningu, te američkim novinarima Jamesu Foleyu i Stevenu Sotloffu. Snimke ovog teškog zločina objavljene su na internetu.