Kao ispomoć
0

U Iraku ostaje 50.000 dobro naoružanih američkih vojnika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki vojnici i dalje će nastaviti borbene misije u Iraku i borbe s islamskim ekstremistima usprkos tome što su američke vojne snage od sada zadužene za "savjetovanje i pomoć" iračkoj vojsci, izvijestili su američki dužnosnici.

Odlazak iz Iraka zadnje američke borbene vojne postrojbe u četvrtak, sedam godina nakon pada Saddama Husseina, pozdravljen je kao simboličan potez.

U Iraku će ostati 50.000 američkih vojnika koji nakon 1. septembra neće službeno imati borbene zadatke, ali bit će dobro naoružani i bit će im dopušteno da otvore vatru na pripadnike Al-Qaide ili ostale ekstremiste.

"Protuterorističke akcije i dalje su dio misije američkih vojnika koji su ostali u Iraku", izjavio je glasnogovornik Pentagona Geoff Morell.

Ukupno 50.000 američkih vojnika i dalje će funkcionirati u sklopu šest brigada zaduženih za "savjetovanje i pomoć" iračkim vojnim snagama, sudjelovat će u vojnim operacijama na zahtjev iračkih vlasti i podupirat će iračke vojne postrojbe, prenijela je Hina.

Američki vojnici će zajedno s Iračanima "nastaviti voditi protuterorističke operacije" kako bi "pomogli iračkim vojnim snagama da nastave s pritiskom na ekstremističke mreže te da se pomogne iračkom stanovništvu", rekao je za France Presse zapovjednik Christopher Perrine.