Irak
0

Povukla se i posljednja borbena jedinica američke vojske

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Posljednja borbena jedinica američke vojske u Iraku prešla je jutros iračko-kuvajtsku granicu čime je okončano povlačenje američkih borbenih trupa iz ove zemlje, skoro dvije nedjelje prije roka, potvrdio je za AFP portparol američke vojske.

"Posljednje jedinice prešle su granicu u 6.00 sati po lokalnom vremenu. To je posljednja borbena brigada što znači da u Iraku nema više borbenih trupa", izjavio je potpukovnik Eric Blum.

Riječ je o vojnicima četvrte "Striker" brigade iz sastava Druge pješadijske divizije koja je bila stacionirana u Abu Graibu, jednom od najopasnijih mjesta u Iraku, 25 kilometara zapadno od Bagdada.

Većina vozila iz sastava ove brigade je tokom nekoliko proteklih časova  prešla u susjedni Kuvajt, dok će preostalih nekoliko stotina pripadnika te jedinice, koji su ostali da bi dovršili administrativne i logističke poslove,  do kraja dana iz Bagdada avionom napustiti Irak.

U Iraku će, do kraja iduće godine, ostati oko 50.000 američkih vojnika radi obezbjeđenja stabilnosti Iraka, i biće zaduženi za obuku, podršku i protivterorističke aktivnosti i djelovaće isključivo u samoodbrani ili na izričit zahtjev iračke vlade.

Povlačenje u okviru operacije "Posljednja patrola" otpočelo je tokom vikenda i njime se prije roka ispunjava obećanje koje je predsjednik Barack Obama dao kada je stupio na dužnost da će američke oružane snage do kraja ovog mjeseca okončati sve borbene zadatke u Iraku.

Kada je Obama preuzeo funkciju predsjednika u Iraku je bilo raspoređeno 144.000 američkih vojnika.
Američke trupe izvršile su invaziju Iraka u martu 2003. godine, pod izgovorom da režim tadašnjeg diktatora Sadama Huseina posjeduje oružje za masovno uništenje.

Portparol State Departmenta je rekao da će SAD i ubuduće biti privržene obnovi Iraka te da će čuvati uspomenu na više od 4.000 američkih vojnika koji su izgubili život u sukobima u Iraku.