Užasan masakr
0

U Iraku ekshumirana tijela 123 osobe koje su ubili pripadnici IDIL-a

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posmrtni ostaci 123 žrtve jednog od najgorih masakara koje su u Iraku izvršili pripadnici terorističke grupe IDIL ekshumirani su iz masovne grobnice u Mosulu.

DNK uzorci će biti upoređene s onima koji su prikupljeni od mogućih srodnika žrtava u pokušaju da se obavi identifikacija. Žrtve su bile među više od 600 zatvorenika u zatvoru Badoushin, a radi se većinom šijama ubijenim 2014. godine.

Pripadnici IDIL-a su ih ubili nakon što su napali zatvor i oslobodili sunite.

IDIL je nekada kontrolisao 88.000 kvadratnih kilometara teritorija od istočnog Iraka do zapadne Sirije te su uveli brutalnu vladavinu nad gotovo osam miliona ljudi.

Oslobađanjem tog teritorija je otkriveno da je bilo mnogo zlostavljanja te da su pripadnici IDIČa ubijali, mučili i osakaćivali stanovništvo te silovali žene i djevojčice.

Više od 200 masovnih grobnica s posmrtnim ostacima do 12.000 osoba je dosad otkriveno u Iraku.

Pripadnici IDIL-a su zauzeli zatvor 10. juna 2014. godine, dan nakon što su osvojili Mosul. Više od 3.000 zatvorenika je podijeljeno u grupe prema njihovoj etničkoj i vjerskoj pripadnosti.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Suniti su oslobođeni, a više od 600 ostalih, uglavnom šija, kamionima su prevezeni iz zatvora u pustinju te su ubijeni.

"Počeli su tako što su rekli da podignemo ruku, kažemo ime i broj. Ja sam bio broj 43. Čuo sam da su rekli 615. Potom je jedan od pripadnika IDIL-a rekao da će 'večeras dobro jesti'. Čovjek iza nas je kazao 'jeste li spremni', drugi je rekao 'jesmo', a potom su nam počeli pucati u leđa", izjavio je jedan od preživjelih.

Dodao je da su teroristi nastavili pucati u svakoga ko se pomjerao, uključujući one koji su vrištali od bolova.