Svijet
0

U Indiji umrla još jedna žena, žrtva višestrukog silovanja

FENA
Dok više hiljada osoba žali za 23-godišnjom studenticom medicine, koja je umrla nakon što ju je šest muškaraca silovalo više od sat vremena u autobusu u pokretu, policija u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal istražuju još jedno višestruko silovanje.

U posljednjem slučaju, porodica žene je rekla da je šest muškaraca napalo nju i njenog supruga dok su se vraćali kući nakon posla, javio je AP.

Odvukli su ženu na obližnju farmu nakon što su nasuli kiselinu u grlo njenog supruga.

Žena je pronađena mrtva s višestrukim teškim povredama, saopćila je policija, dodavši da očekuju rezultate obdukcije, prenio je AP.

Optužnica nije podignuta. Policijski službenik Sugata Sern kaže da su četvorica muškaraca na ispitivanju zbog povezanosti sa slučajem.

Ovaj napad je sličan onom 16. decembra, kada su se djevojka i njen prijatelj, čija imena nisu objavljena, našli u autobusu nakon što su bili u kinu. Postali su žrtve napada šestorice muškaraca koji su silovali djevojku.

Muškarci su brutalno pretukli par, a djevojci su gurali željeznu šipku u tjelesne otvore zbog čega je pretrpila teške povrede unutrašnjih organa. Zatim, su oboje skinuli do gole kože i izbacili iz autobusa.

Deseci demonstranata pokušali su probiti policijsku zaštitu u nedjelju i marširati prema zgradi parlamenta u indijskoj prestolnici, ali su spriječeni.

Demonstranti, koji pripadaju studentskom krilu glavne opozicione stranke Bharatiya Janata, tokom marša su uzvikivali slogane protiv vlade.

U tom području je sjedište parlamenta, predsjednikova palata, ured premijera i nekoliko ministara.

Sonia Gandhi, predsjednica vladajuće Kongresne stranke rekla je u saopćenju da je smrt 23-godišnjakinje "povećala našu odlučnost da se borimo protiv prožimajućih i sramotnih društevnih stavova i načina razmišljanja koji dozvoljavaju muškarcima da zlostavljaju žene i djevojke misleći da će proći nekažnjeno".

Stavovi Indijaca prema silovanju su tako duboko ukorijenjeni da čak političari često predlažu ženama da ne izlaze noću ni da nose odjeću koju muškarci mogu smatrati provokativnom.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izrazio je "duboko žaljenje" zbog smrti djevojke i "u potpunosti osuđuje ovaj brutalni zločin".

"Nasilje protiv žena ne smije nikada biti prihvaćeno, nikada opravdavano i nikada tolerisano. Svaka žena i djevojka ima pravo biti poštovana, cijenjena i zaštićena", rekao je Ban u saopćenju objavljenom u nedjelju.

Ban zahtijeva od indijske vlade da poduzme korake potrebne za sprječavanje takvih zločina i da dovede počinitelje pred lice pravde.