Američki obavještajni čelnici
0

U idućih nekoliko mjeseci novi napad Al-Qaide na SAD

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Al-Qaida će "sigurno" u idućih nekoliko mjeseci pokušati novi teroristički napad u Sjedinjenim Državama, rekli su čelnici vodećih američkih obavještajnih agencija u utorak na saslušanju u Senatu. Al-Qaida ostaje glavna sigurnosna prijetnja SAD-u, ali američka obavještajna zajednica također se mora posvetiti rastućoj prijetnji „cyber-sigurnosti“, rekli su čelnici CIA-e, FBI-a i drugih obavještajnih agencija na saslušanju pred senatskim odborom za obavještajne službe, prenosi u srijedu Hina.

Na pitanje predsjednice odbora, demokratske senatorice Dianne Feinstein, koliko je vjerojatan novi pokušaj terorističkog napada na SAD u idućih tri do šest mjeseci, nacionalni obavještajni direktor Dennis Blair odgovorio je "siguran", s čime su se složili direktor CIA-e Leon Panetta, direktor FBI-a Robert Mueller i drugi obavještajni čelnici.

  • Najveća mi je briga što Al-Qaida i njezini teroristički saveznici i suradnici mogu napasti SAD, rekao je Panetta.

  • Al-Qaida prilagođava metode kako bi se njezine urote teže otkrivale, okreće se od velikih napada s više sudionika, na upotrebu pojedinaca koji nemaju nikakvu terorističku pozadinu, rekao je Panetta.

Istaknuo je primjer neuspjelog božićnog napada na američki avion na letu Amsterdam-Detroit, rekavši da je osumnjičeni imao američku vizu i vrlo malo kontakata s terorističkim grupama.