Svijet
0

U Gvantanamu počinje suđenje za napad 11. septembra

SRNA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
Šeik Mohamed, koji je priznao da je bio "mozak" terorističkih napada u Americi 11. septembra 2001. godine i još četvorica optuženih, bit će danas izvedeni pred specijalni vojni sud u Gvantanamu

Oni su optuženi da su planirali i izveli napade na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, zgradu Pentagona u Washingtonu, dok se jedan od otetih putničkih aviona, pod još nerazjašnjenim okolnostima, srušio u PPennsylvaniji.

U napadima koje su teroristi gotovo u isto vrijeme izveli otetim putničkim avionima 11. septembra 2001. godine, poginulo je 2.976 ljudi.

Ukoliko se dokaže njihova krivica, Šeik Mohamed i još četvorica terorista Al kaide mogu biti osuđeni na smrtnu kaznu. Osim  Mohameda na optuženičkoj klupi će se naći i Valid bin Ataša, Ramzi Binalšiba, Alija al-Aziz i Ahmed al-Hodsavi. Sudskom procesu koji će biti održan u američkoj bazi u Gvantanamu na Kubi prethodile su mnoge pravne dileme.

Raniji pokušaj da se suđenje organizuje u Gvantanamu zaustavljen je prije tri godine kada je američki predsjednik Barak Obama pokušao da zatvori ovaj zatvor na Kubi, javio je BBC.

Od tada su uvedeni novi propisi za suđenja u Gvantanamu, uključujući zabranu suđenja na osnovu dokaza dobijenih mučenjem.

Predsjednik Obama se zalagao da se suđenje vodi pred civilnim sudom na Menhetnu, ali su republikanci u Kongresu osujetili ovaj predlog. Jedan od najveći kritičara vojnog sudskog sistema i nekadašnji tužilac Moris Davies smatra da će istorija pokazati da je ovakvo suđenje bilo greška.
Suđenje bi moglo da potraje godinama, osim ako Mohamed ne prizna krivicu i bude ubrzo osuđen na smrt što bi ga učinilo "mučenikom" za Al-Qaedu.

Javni tužilac tereti petoricu osumnjičenih za terorizam, otmice, zavjere, ubistva i uništavanje imovine i očekuje se da će proces biti objedinjen.

Suđenje izaziva veliku pažnju, a prisustvovaće mu više od 200 zainteresovanih među kojima 60 novinara.