Vojni sud u Gvantanamu
1

Počelo suđenje za terorističke napade 11. septembra

SRNA
Halid Šeik Mohamed s advokatom (Foto: AFP)
Halid Šeik Mohamed s advokatom (Foto: AFP)
Pred vojnim sudom u američkoj bazi Gvantanamo na Kubi danas je počelo suđenje petorici optuženih za planiranje terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. godine.

Na početku suđenja optuženi su skidali slušalice i odbijali da slušaju prevode pitanja sudije, a neki su počeli i da se mole u sudnici. Za planiranje terorističkih napada u SAD 11. septembra optuženi su Halid Šeik Mohamed, Ramzi Binalšib, Valid bin Ataš, Ali al Aziz i Ahmed al Hodsavi, a u slučaju da budu proglašeni krivim prijeti im smrtna kazna.

Halid Šeik Mohamed, koji je priznao da je bio "mozak" terorističkih napada, odbio je da odgovori na pitanja sudije o tome da li je zadovoljan sa američkim vojnim i civilnim advokatima. Optuženi Ramzi Binalšib je klekao na pod sudnice i počeo da se moli, dok su ga čuvari nijemo posmatrali.

Treći optuženi Valid bin Ataš bio je vezan u stolici jer je odbio da sam dođe u sudnicu. Sudija je naložio da ga čuvari odvežu nakon što je obećao da će se pristojno ponašati unutar suda. Početku procesa prisustvovala je i manja grupa članova porodice žrtava, koji su odabrani putem lutrije da posmatraju suđenje u američkoj vojnoj bazi Gvantanamo na Kubi.

Sva petorica se terete za krivična djela terorizma, ubistva, otmice aviona i napada na civile. Oni su optuženi da su planirali i izveli napade na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, zgradu Pentagona u Vašingtonu, dok se jedan od otetih putničkih aviona, pod još nerazjašnjenim okolnostima, srušio u Pensilvaniji.

U napadima koje su teroristi gotovo u isto vrijeme izveli otetim putničkim avionima 11. septembra 2001. godine, poginulo je 2.976 ljudi. Mohameda su američke snage uhvatile 2003. godine u Pakistanu, nakon čega je prebačen u Gvantanamo.