{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Grčkoj više od 100.000 "nestalih" penzionera

F
9.10.2011. u 13:23
0
16
U Grčkoj više od 100.000 "nestalih" penzionera
0
U Grčkoj više od 100.000 "nestalih" penzionera
Foto: Ilustracija
Grčka će prestati da isplaćuje penzije za više od 100.000 penzionera, koji se nisu pojavili u službama za ponovni obračun penzije, izjavio je direktor državnog fonda za penziono osiguranje IKA Robertos Spiropulos.
Direktor Spiropulos je rekao da zbog isplate penzija "mrtvim dušama" Grčka može godišnje da gubi do 1,5 milijardi eura, prenijela je ruska agencija RIA Novosti.

U okviru penzione reforme Grčka je od 1. jula do 30. septembra provela "popis" penzionera IKA, kojima je predloženo da dođu u filijalu banke ili državnog fonda, kako bi potvrdili svoje postojanje. Ranije su u ovoj prezaduženoj članici Evropske unije (EU) više puta izbijali skandali zbog "mrtvih duša", kada su rođaci preminulog penzionera mjesecima primali njegovu penziju.

Rezultati penzionerskog "popisa" su, međutim, bili poražavajući - na preregistraciju se nije javilo 109.000 penzionera IKA, dok je 899.000 prošlo potrebnu proceduru.

"Ukoliko neko od penzionera nije uspio da se u tom periodu javi, može to učiniti u bilo kojoj filijali banke i učestvovati u popisu, i tek tada će ponovo dobijati penziju", izjavio je Spiropulos atinskoj novinskoj agenciji ANA.

Direktor IKA je istakao da fond ispituje slučajeve nezakonitog preuzimanja penzija i da će zahtjevati nadoknadu gubitaka od samih primaoca ili njihovih nasljednika, i upozorio da takva djela zastarevaju poslije deset godina.

Gubici IKA su sada oko 200 miliona eura.

IKA nije jedini grčki penzioni fond koji se odlučio za "popis" penzionera. Na istu proceduru u fond za isplate bivšim radnicima lokalne samouprave nije se javilo oko 8.000 penzionera, što bi značilo da taj fond gubi do 80 miliona eura godišnje. Sličan "popis", kako se očekuje provešće penzioni fondovi državnog i privatnog sektora u čitavoj Grčkoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: