Svijet
0

U Grčkoj ponovo demonstracije, Parlament raspravlja o budžetu

SRNA
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Grci ponovo protestuju na atinskom Trgu Sintagma, ispred zgrade Parlamenta Grčke gdje se debatuje o usvajanju budžeta za 2013. godinu koji, osim što će šestu godinu zaredom biti restriktivan, predviđa i porast državnog duga do 189 posto BDP, a za 2014. godinu do 192 posto.

Demonstracije su organizovala dva najveća sindikata u zemlji - Generalna konfederacija radnika Grčke i Sindikat državnih službenika.

Grčki ministar finansija Janis Sturnaras izjavio je da će 2013. godina biti ključna za grčku ekonomiju.

"Cilj nam je da nakon toliko godina recesije, u 2013. godini ostvarimo suficit, prema predviđanjima, 800 miliona eura ili 0,5 posto BDP", naveo je Sturnaras.

Očekuje se da budžet bude usvojen, s obzirom na to da Vlada predvođena konzervativcem Andonisom Samarasom ima većinu od 169 poslanika u Parlamentu koji čini 300 poslanika.

Usvajanje budžeta od suštinske je važnosti da bi "trojka" međunarodnih kreditora sutra na sastanku donijela odluku o sljedećoj tranši pomoći Atini u iznosu od 31,5 milijardi dolara kojoj će Grčka izbeći bankrot.

Grci, njih oko 70.000 protestovali su ispred Parlamenta i u srijedu, 7. novembra, kada je usvojen rigorozni paket štednje za period 2013-2016. godina. Tada su izbili sukobi između demonstranta i policije, a uhapšena su 103 demonstranta.