Rezovi od osam milijardi eura
0

Grčka: Nastavlja se recesija privrede, predviđen pad za 6,5 posto

SRNA
Grčka Vlada predstavila je danas budžet za 2013. godinu u kojem se očekuje ekonomska recesija šestu godinu zaredom pod uticajem oštrih mjera štednje.

Ekonomija će sljedeće godine oslabiti za tri procenta, navodi se u prijedlogu budžeta koji je dostavljen parlamentu. Za ovu godinu sada je prognoziran privredni pad za 6,5 posto, što je daleko više od ranije predviđenih 4,8 posto.

Za 2013. godinu predviđeni su rezovi u vrijednosti od oko osam milijardi eura, najviše smanjenjem zarada u javnom sektoru, penzija i socijalnih izdataka, prenio je BBC.

Ovakva štednja neophodna je da bi Grčka dobila sljedeću tranšu pomoći od Međunarodnog monetarnog fonda i EU.

Komentatori ocjenjuju da će potvrda novih rezova pojačati nezadovoljstvo građana, među kojima sada vlada rekordna nezaposlenost od 25 posto.

Tri stranke iz vladajuće koalicije postigle su prošle sedmice "osnovi sporazum" o paketu štednje za 2013. i 2014. godinu. Dogovor je potvrđen iako je na ulice Atine izašlo 50.000 nezadovoljnih demonstranata.

Grčka Vlada se nada da će do samita ministara finansija zemalja eurozone 8. oktobra pripremiti konačan paket mjera štednje.

Zvanična Atina dobila je pomoć od 110 milijardi eura u 2010. godini, a ranije ove godine odobren joj je dodatni paket od 130 milijardi eura da ne bi bankrotirala i napustila zonu eura.