U štrajku pet miliona ljudi
0

U Grčkoj počeli sukobi policije i demonstranata

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Policija je upotrijebila suzavac i sukobila se sa demonstrantima u centralnoj Atini, nakon što je došlo do erupcije nasilja tokom protesta protiv mjera vlade za izlazak iz financijske i budžetske krize. Specijalna policija suprotstavila se nasilnim demonstrantima koji su bacali kamenje, crvenu boju i plastične flaše u blizini parlamenta. Policija je uhapsila najmanje dva demonstranta.

Grčka je u srijedu skoro u potpunosti paralizirana općim štrajkom koji su organizirale velike sindikalne centrale protiv kure strogosti o kojoj je odlučila socijalistička vlada kako bi zemlju izvela iz financijske i budžetske krize bez presedana.

Od ponoći je prekinut zračni i pomorski promet, dok su željezničke linije praktično sve prekinute, javio je AFP.

U Atini rade jedino autobusi i jedna linija metroa kako bi štrajkači mogli da dođu na demonstracije koje su sindikati planirali u centru prijestolnice u podne, a taksisti se nisu pridružili štrajku.

Demonstracije se spremaju i u velikim grčkim gradovima, kao što je Solun.

Štrajk bi trebalo da dovede do zatvaranja škola, uprave i sudova, dok su banke, bolnice i velika preduzeća usporila radni ritam.

Zemlja je ostala bez radio i televizijskih informacija jer su se novinari pridružili štrajku, budući da njihov sindikat kažnjava svoje članove ako ne učestvuju u štrajku.

Štrajk je pokrenula moćna Opća konfederacija grčkih radnika (GSEE sa milion članova) kada je vlada najavila stroge mjere za drastično smanjivanje deficita i predvidjela podizanje na 63 i po godine srednjeg starosnog doba za odlazak u penziju.

Usprkos ovoj mobilizaciji, ispitivanja svjedoče da više od šest od deset Grka podržava kuru strogosti. Prema posljednjoj anketi, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, 75 posto Grka želi socijalni mir do rješenja krize.

Štrajk se provodi u vrijeme kada su stručnjaci Evropske komisije, Centralne evropske banke i MMF-a započeli u utorak u Atini ispitivanje napredovanja plana ušteda kako bi se riješila budžetska kriza, u okviru tehničke misije Evropske unije koja ostaje do četvrtka.