{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Grčkoj počeli sukobi policije i demonstranata

S
24.2.2010. u 15:46
0
44
U Grčkoj počeli sukobi policije i demonstranata
0
Policija je upotrijebila suzavac i sukobila se sa demonstrantima u centralnoj Atini, nakon što je došlo do erupcije nasilja tokom protesta protiv mjera vlade za izlazak iz financijske i budžetske krize. Specijalna policija suprotstavila se nasilnim demonstrantima koji su bacali kamenje, crvenu boju i plastične flaše u blizini parlamenta. Policija je uhapsila najmanje dva demonstranta.
Grčka je u srijedu skoro u potpunosti paralizirana općim štrajkom koji su organizirale velike sindikalne centrale protiv kure strogosti o kojoj je odlučila socijalistička vlada kako bi zemlju izvela iz financijske i budžetske krize bez presedana.

Od ponoći je prekinut zračni i pomorski promet, dok su željezničke linije praktično sve prekinute, javio je AFP.

U Atini rade jedino autobusi i jedna linija metroa kako bi štrajkači mogli da dođu na demonstracije koje su sindikati planirali u centru prijestolnice u podne, a taksisti se nisu pridružili štrajku.

Demonstracije se spremaju i u velikim grčkim gradovima, kao što je Solun.

Štrajk bi trebalo da dovede do zatvaranja škola, uprave i sudova, dok su banke, bolnice i velika preduzeća usporila radni ritam.

Zemlja je ostala bez radio i televizijskih informacija jer su se novinari pridružili štrajku, budući da njihov sindikat kažnjava svoje članove ako ne učestvuju u štrajku.

Štrajk je pokrenula moćna Opća konfederacija grčkih radnika (GSEE sa milion članova) kada je vlada najavila stroge mjere za drastično smanjivanje deficita i predvidjela podizanje na 63 i po godine srednjeg starosnog doba za odlazak u penziju.

Usprkos ovoj mobilizaciji, ispitivanja svjedoče da više od šest od deset Grka podržava kuru strogosti. Prema posljednjoj anketi, čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, 75 posto Grka želi socijalni mir do rješenja krize.

Štrajk se provodi u vrijeme kada su stručnjaci Evropske komisije, Centralne evropske banke i MMF-a započeli u utorak u Atini ispitivanje napredovanja plana ušteda kako bi se riješila budžetska kriza, u okviru tehničke misije Evropske unije koja ostaje do četvrtka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: