Grčka
0

Sukobi štrajkaša i policije u Atini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tokom općeg cjelodnevnog štrajka koji se u Grčkoj održava u četvrtak protiv strogih mjera štednje koje je najavila vlada, u Atini su se demonstranti sukobili s policijom, javile su agencije.

Budući da su bacali Molotovljeve koktele i kamenje, policija je na njih u blizini zgrade parlamenta i Politehničkog fakulteta ispalila suzavac kako bi ih rastjerala, dok je 50-ak hiljada štrajkaša prolazilo ulicama središta Atine, izvikujući parole uz zaglušujuću buku bubnjeva, javila je njemačka agencija dpa.

Oko 200 mladih, zamaskiranih i pod kacigama, u blizini sveučilišta razbijalo je izloge trgovina, banaka i ugostiteljskih lokala, dok su stotine okolnih trgovaca očajnički pokušavale spustiti metalnu zaštitnu roletu kako bi zaštitili svoje dućane od vandalizma.

Štrajk i protesti su organizirani u znak protivljenja grčkih radnika mjerama koje je vlada, pod pritiskom EU i međunarodnih tržišta, najavila kako bi smanjila golemi dug države od 300 miliona eura i zauzdala proračunski manjak. Paket mjera štednje vrijedan 4,8 milijardi eura, koji je vlada objavila prošle sedmice, obuhvaća povećanje poreza na dodanu vrijednost, smanjivanje plaća u javnom i državnom sektoru, zamrzavanje mirovina i povećanje dobne granice za odlazak u mirovinu.

Grčka je praktički paralizirana, već drugi put u dvije sedmice, jer u štrajku sudjeluju kontrolori leta, brodarski sindikati, javni prijevoz, državne bolnice i škole, komunalne službe, policija, carina, vatrogasci te novinari svih medija.

Demonstranti u Ateni, uz bubnjanje, nosili su transparente i uzvikivali protuvladine slogane poput "neće nas natjerati da mi platimo krizu".

Iako se većina Grka slaže s nužnošću poduzimanja mjera štednje, smatra se kako je predloženi paket usmjeren na pogrešne ljude, odnosno da najveći teret krize moraju podnijeti bogati slojevi i banke, piše britanska agencija Reuters.

Grčki premijer George Papandreu rekao je kako "suosjeća" sa štrajkašima, ali kako za bilo kakve druge poteze država jednostavno "nema novaca".

Analitičari smatraju da 24-satni štrajk neće uticati na provedbu najavljenog paketa, ali i izražavaju strah kako bi ostvarenje tog cilja mogli ugroziti možebitni budući građanski neredi.