Svijet
0

U Francuskoj uhapšeno 13 islamista

FENA
Trinaest navodnih radikalnih islamista uhapšeno je u petak u Francuskoj i optuženo za zločinačko udruživanje povezano s jednim terorističkim poduhvatom, od kojih je devet zatvoreno, doznaje se u srijedu iz sudskih izvora.

Tih trinaest osoba, članova selefističke grupice Forsane Alizza, osumnjičeno je posebno za "intelektualni plan" otmice jednog suca iz Lyona. Nova policijska operacija u radikalnim islamističkim sredinama izvedena je u srijedu ujutro u nekoliko gradova u Francuskoj.

Vođa Forsane Alizze Muhamed Ašamlan je zatvoren kao i još osam islamista, dok su četvorica pod sudskom kontrolom. Svi su osumnjičeni za zločinačko udruživnaje zbog terorističkog poduhvata, za nabavljenje, posjedovanje i prenošenje oružja.

Još deset osoba je uhapšeno u srijedu u okviru jene druge istrage protuterorističke sekcije tužilaštva u Parizu.

Nema pripadanja mreži. To su izolirane individue s profilom Muhameda Meraha", samoproglašenog džihadiste koji je ubio tri padobranca i četiri Židova, od kojih troje djece, u Toulousu i Motaubanu 11, 15. i 19. marta , izjavio je jedan policijski izvor.

Ove dvije istrage nisu povezane. Predsjednik Nicolas Sarkozy je upozorio da će se policijske operacije u radikalnim islamističkim sredinama "nastaviti", nakon užasa koji su izazvala ubistva u Toulousu i Montaubanu, koja je u ime El-Kaide počinio Muhamed Merah.