Svijet
0

U Francuskoj odobren dodatni porez za bogatije

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poslanici francuskog parlamenta odobrili su u Narodnoj skupštini uvođenje specijalnog poreza bogatijim građanima, što je dio napora da se dostignu ranije utvrđeni ciljevi za smanjenje budžetskog deficita.

Cilj vlade jeste prikupljanje dodatnih deset milijardi eura u 2012. godini i smanjenje od milijardu eura iz potrošnje, dok Pariz pokušava da postepeno smanji državni deficit kako bi do 2013. godine dostigao tri posto od bruto domaće proizvodnje predviđenih pravilima EU.

Poslanici francuskog parlamenta glasali su o dodatnom porezu u noći između srijede i četvrtka nakon što je postignut sporazum između vlade predsjednika Nicolasa Sarkozyja, njegove stranke UMP i centrista o uslovima poreza.

Prema novoj mjeri, ljudi čija su godišnja primanja između 250.000 eura i 500.000 eura plaćat će specijalni porez od tri posto, dok će oni sa primanjima većim od 500.000 eura plaćati četiri posto dodatnog poreza.

Dodatni porez, koji stupa na snagu od fiskalne 2011. godine, programiran je da ostane punosnažan do uravnoteženja francuskih javnih finansija.