Konferencija u Bruxellesu
0

U evropskim zemljama povećan broj zahtjeva za dobijanje azila

FENA
Na inicijativu Austrije, Njemačke i Holandije, 7. marta u Bruxellesu će biti održana konferencija na kojoj bi trebalo da se sagledaju rješenja problema vezanih za porast azilanata.

U prošloj godini u Austriji je zabilježen značajan rast broja podnesenih zahtjeva za dobijanje azila, i to za oko 30 posto, zbog čega ministrica unutrašnjih poslova Johanna Mikl-Leitner najavljuje nove mjere u odnosu na azilante.

Osima Austrije, s rastom podnesenih molbi za dobijanje azila suočene su i još neke zemlje. U Švicarskoj je, naprimjer, broj azilanata veći 42 posto, a u Belgija 29 posto.

Dok je 2010. u Austriji zahtjev za dobijanje azila podnijelo 11.012 osoba, to je prošle godine učinilo 14.426, što je povećanje za 31 posto.

Taj rast izazvao je manjak mjesta u privatnim smještajima i prenatrpanost u centrima za prvo prihvaćanje azilanata.

Ministrica Mikl-Leitner najavila je da su potrebne izmjene u osnovnom snabdijevanju azilanata.

U ustanovama savezne države trenutno je smješteno 1.296 podnosilaca molbi za dobijanje azila. Od tog broja za 725 je odobren postupak za rješavanje molbe, ali nisu mogli biti premješteni u privatne smještaje jer pokrajine nemaju dovoljno mjesta na raspolaganju.

Mikl-Leitner, u cilju rasterećenja centara za azilante, namjerava retroaktivno od 1. januara povećati isplate onima koji pružaju smještaj. To bi iznosilo maksimalno 17 eura po osobi i noćenje 19 eura.

Time treba da se motiviraju vlasnici pansiona da ponovo stave na raspolaganje veći broj mjesta za smještaj podnosilaca molbi za dobijanje azila.

Ministrica želi osigurati da pokrajine prime i one azilante koje ne bi željeli da prihvate. Trenutno pokrajine mogu same da odluče koje će azilante prihvatiti, objasnio je šef savezne ustanove za azil Wolfgang Taucher.

Posebno su poželjne porodice, a manje su poželjni samci ili maloljetnici bez roditelja.

Ukoliko nijedna pokrajina ne želi da prihvati izbjeglicu, on mora biti smješten u centre za azilante, zbog čega su oni pretrpani.

Drugi problem koji Mikl-Leitner želi da riješi jeste rastući broj maloljetnih azilanata. Prošle godine je zabilježen porast od čak 65 posto te grupe azilanata, a razlog za to, kako smatra Ministarstvo, jeste veća šansa maloljetnika za dobijanje azila.

Kada maloljetnici dobiju azil, mogu doći i njihovi roditelji koji dobijaju isti boravišni status. To bi ubuduće trebalo da bude izmijenjeno, i roditelji bi mogli da se pridruže maloljetnoj deci, ali ne bi trebalo više automatski da dobiju azil.