Prekid neželjene trudnoće
0

U Engleskoj odobren pobačaj kod kuće tokom pandemije koronavirusa

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Abortus u Engleskoj sada može biti obavljen u kući zbog pandemije koronavirusa, objavila je vlada ove zemlje. Odluke o abortusu mijenjane su nekoliko puta u toku pandemije.

Ženama i djevojkama koje žele prekinuti ranu trudnoću prvo je rečeno da će usluga biti dostupna u bolnicama, ali je ta odluka povučena.

Sada je vlada odlučila da pacijentice mogu popiti dvije tablete kod kuće, umjesto da idu u bolnicu, kako bi izbjegle izloženost koronavirusu, piše BBC.

Iz Ministarstva zdravlja u Engleskoj rekli su da je sigurnost javnosti i stalni pristup ključnim uslugama njihov prioritet u ovom teškom razdoblju.

"Ažuriramo svoje smjernice tako da žene kojima je potreban abortus (do desete sedmice) mogu koristiti tablete za pobačaj kod kuće. Ova će mjera biti privremenog karaktera, a pacijentice će prije toga morati kontaktirati svog ljekara telefonom ili mailom", kazali su iz ministarstva.

U Engleskoj se svake godine napravi oko 180.000 pobačaja, a medicinski pobačaji najčešći su način okončanja neželjene trudnoće, pokazuju službene vladine brojke.

Žene koje žele rani medicinski pobačaj uzimaju dvije vrste tableta. Prva Mifepriston zaustavlja hormon koji omogućava trudnoći da nastavi napredovati. Drugia Misoprostol obično se uzima 24-48 sati kasnije i potiče da se sluznica maternice raspada, što uzrokuje krvarenje i prekid trudnoće.