Svijet
0

U eksploziji bombe u Izmiru ubijena jedna osoba, tri ranjene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U eksploziji bombe u turskome lučkom gradu Izmiru u utorak je ubijena jedna osoba, a tri ranjene, nakon što su ranije danas, također od eksplozije bombe, u istom gradu ranjene dvije osobe, saopćila je policija.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksplozije. Kurdski separatistički pobunjenici izvodili su napade u Izmiru i regiji Egeja u prošlosti.

Druga eksplozija desila se pred bankom u predgrađu Izmira, trećeg po veličini turskog grada. Na televizijskim snimcima prikazane su ruševine na ulici i porazbijani izlozi prodavnica.

Televizijska stanica NTV javila kako su se pojavili izvještaji da je bomba bačena s motocikla.

"Jedna je osoba poginula, a tri su ranjene. Vatrogasci i hitna pomoć prisutni su na mjestu napada", izjavio je policijski glasnogovornik Reutersu.

Ranije je eksplozivna naprava eksplodirala u kanti za smeće ispred trgovačkog centra ranivši dvoje ljudi, od kojih jednog ozbiljno.

Niz nasilnih grupa, uključujući kurdske separatiste, militante krajnje ljevice i radikalne islamiste, djeluje u Turskoj i izvodi uglavnom manje napade s vremena na vrijeme.

U ponedjeljak je zapovjednik moćne turske vojske general Yasar Buyukanit izjavio da neće biti uzmicanja u decenijama dugoj borbi protiv kurdskih separatistričkih gerilaca koja je odnijela više od 30.000 života.

Egejska regija poznata je po svojim turističkim mjestima popularnim među zapadnim turistima.