Moskva
0

U eksplozijama u metrou 38 mrtvih, sutra dan žalosti

FENA
U eksplozijama na dvije stanice metroa u Moskvi poginulo je 38 osoba i 64 ranjeno, saopćila su ministarstva za vanredne situacije i za zdravstvo. U utorak u Moskvi dan žalosti.

Državne zastave biće spuštene na pola koplja. Takođe, ustanovama kulture, radio i TV stanicama, preporučeno je da ne emituju zabavne programe i održavaju manifestacije, prenose u ponedjeljak agencije.

Službe sigurnosti saopćile su da su napadači dvije žene bombaši samoubice, koje su najverovatnije povezane s terorističkom grupom iz oblasti Sjevernog Kavkaza.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev poručio je da se borba protiv terorizma mora nastaviti, dok je premijer Putin obećao da će uništiti odgovorne za napad.

Eksplozije na stanicama Lubjanka i Park kulture, dogodile su se u vreme najveće jutarnje gužve između osam i pola devet.

Premijer Vladimir Putin prekinuo je posjetu Sibiru i vratio se u Moskvu. On je izjavio saučešće porodicama nastradalih i obećao im pomoć.

  • Moramo da razmotrimo nove mjere sigurnosti u prevozu generalno, a posebno u gradskom prevozu. Posebne mjere opreza već su preduzete kako bi se osigurao prevoz metroom. Već smo počeli da radimo. Postavljene su sigurnosne kamere i oprema za nadgledanje. Pored pojačane sigurnosti, potrebne su i izmjene nekih zakona kako bi borba protiv terorizma bila efikasnija, rekao je Putin.

Analitičar Aleksandar Pekaev kaže da je ovo najveći napad od 2004. godine, kada je tokom slične eksplozije stradala 41 osoba, a ranjeno više od 200.

  • Nažalost, veoma je teško spriječiti ovakve napade. Prema izvještajima federalnih sigurnosnih službi, posljednjih godina te službe uspijele su da spriječe na desetine ako ne i stotine pokušaja terorističkih napada. Međutim, uprkos ozbiljnim naporima koje je država uložila poslednjih godina, nažalost ponovo je došlo do terorističkih napada i nema garancije da se oni neće ponoviti, smatra Pekaev.