Preminuo 51-godišnjak
0

Broj žrtava napada u Moskvi porastao na 40

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Bilans žrtava terorističkih napada na metro u Moskvi porastao je u petak na 40, saopćili su izvori u ruskom ministarstvu zdravlja.

U bolnici je od zadobivenih ozljeda preminuo jedan 51-godišnji muškarac, a na liječenju u moskovskim bolnicama nalaze se još 84 osobe, prenijela je ruska agencija Itar-Tass.

U međuvremenu su ruske protuterorističke službe saopćile u petak da je otkriven identitet nekoliko organizatora i počinitelja napada.

Ruske službe su objavile da je žena samoubica koja je aktivirala eksploziv na stanici metroa Park kulture Dženet Abdurahmanova (18) iz Dagestana.

Abdurahmanova je bila udovica islamskog pobunjenika Umalata Magomedova koji je ubijen 2009., prenio je ruski dnevnik Kommersant.

Ruska policija i snage sigurnosti poduzimat će energičnije, "okrutnije" mjere u borbi protiv "šljama" odgovornog za terorističke napade, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tokom posjete Dagestanu.

"Treba proširiti mjere za borbu protiv terorizma, trebalo bi da budu djelotvornije, grublje, okrutnije, ako vam je draže", rekao je Medvedev obraćajući se saveznim i lokalnim dužnosnicima na razgovorima koje je prenosila televizija.

Teroristički napadi izvedeni su u ponedjeljak na stanicama metroa Lubjanka i Park kulture u Moskvi.